Programma De Derde Kamer Bijeenkomst 2018

De Derde Kamer heeft in 2018 het thema: 
“Welk effect heeft de miljoenennota en rijksbegroting op de economische ontwikkeling en de energietransitie in onze regio?”

Om dit thema te behandelen hebben we twee sprekers uitgenodigd.

De heer Menno Middendorp van RaboResearch.

MennoMiddeldorp

Menno Middeldorp is Hoofd RaboResearch Nederland en Hoofdeconoom Nederland.

Hij is leider van het team dat alle aspecten van de Nederlandse economie analyseert, met specialisten in macro-economie, de huizenmarkt, sectoren, regio’s en duurzaamheid.

RaboResearch is het kenniscentrum van Rabobank, dat zich met drie teams richt op:

- Nederlandse regionale, sectorale en macro-economie
- Mondiale macro-economie en financiële markten
- Nederlandse voedsel- en agrisector en wereldwijde voedsel- en agrisector

Zij volgen, analyseren en voorspellen nationale en internationale (macro)economische, politieke en financiële ontwikkelingen. Daarbij kijken ze niet alleen naar de dag van morgen, maar ook naar economische ontwikkelingen op de (middel-) lange termijn. Dit onderzoek resulteert in beschrijvingen en voorspellingen van scenario's voor economische grootheden.

De ene plek is de andere niet, ons land kent grote regionale verschillen
Het dichtbevolkte westen en midden van Nederland vormen de kern van het land. In de andere delen van het land spelen productie en logistiek doorgaans een relatief grote rol en is de bevolking sterker vergrijsd. Deze regionale verschillen zijn het gevolg van economische en technologische ontwikkelingen in het (verre) verleden en zijn zeer bestendig. Emmen is een centrum van werkgelegenheid en voorzieningen, maar Coevorden vervult voornamelijk een woonfunctie.

Deze bevindingen worden uitgelegd en toegelicht, waarschijnlijk levert dit voldoende brandstof voor mooie discussies!

Onze tweede spreker is de heer Adjiedj Bakas, ook wel de "trendwacher des vaderlands" genoemd.

AdjiedjBakas

Visionair spreker & trendwatcher Adjiedj Bakas biedt inspiratie, verdieping en infotainment.

Bakas geeft al jaren zijn visie op zaken die gaan veranderen, op basis van de trends die hij signaleert. Tijdens de Derde Kamer bijeenkomst geeft hij aan hoe hij de nabije toekomst ziet, hoe de economie verandert, de samenleving en het wereldbeeld. "En tachtig tot negentig procent van de voorspellingen komt ook uit”, aldus Bakas.

Adjiedj beschrijft in zijn boeken hoe de samenleving, de economie en het leven van mensen gaan veranderen op basis van de trends die hij signaleert. Van zijn boeken werden meer dan 700.000 stuks verkocht en hij geeft vele lezingen per jaar in binnen- en buitenland. Hij "benut zijn wereldburgerschap op briljante manier" (Times of India) en hij wordt geroemd om zijn "optimisme en inspiratiekracht" (voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein) en werd uitgeroepen tot een van de 25 meest creatieve Nederlanders (Management Team).

De inhoud van zijn verhaal is optimistisch, visionair en populair-wetenschappelijk. Aangezien alleen de vorm de inhoud tot iets dwingends maakt, is ook aan de verpakking van de boodschap de nodige aandacht besteed. Bakas is exuberant, en met zijn energieke optredens en flamboyante stropdassen, is hij de verpersoonlijking van het positieve.

De lezingen van Adjiedj behandelen de belangrijkste trends op gebieden zo uiteenlopend als arbeid, technologie, overheid, samenleving, geopolitiek, business, gezondheidszorg, reizen en design.

Kortom een middag die u niet wilt missen!

Programma/tijdlijn:


15.30   Inloop-Ontvangst met koffie of thee
16.00   Welkomstwoord van de voorzitter IndustrieKring Schoonebeek
16.05   Presentatie RaboResearch Menno Middeldorp
16.45   Presentatie Adjiedj Bakas
17.45   Netwerkborrel
18.00   Rabobank dinerbuffet